Ali je zagotavljanje kakovosti v zdravstvu potrebno?

Odgovor na vprašanje iz naslova je jasen. V včerajšnjih poročilih medijev nismo mogli zgrešiti poročil s tiskovne konference žalujočih staršev 12-letnega Bora Nekrepa, ki zdravnike obtožujejo malomarnosti.
Primer je zagotovo zanimiv tudi z vidika zagotavljanja kakovosti. Kot je bilo pričakovati, lahko pod objavami večine medijev spremljamo tudi odzive bralcev oz. gledalcev. Med odzivi je pričakovano veliko pozivov k linču in kakšen apologetski (opravičevalen).
Na straneh 24ur.com teče zanimiva debata med highlanderjem in dr. T, pri čemer dr. T zagovarja zdravniško stran zgodbe. Z vidikov sistemov zagotavljanja in izboljševanja kakovosti je pomembna ugotovitev dr.T-ja (26.11.2008 ob 22:19):"Dosti? Seveda jih je TUKAJ na TEM FORUMU dosti. Pa še več bi se jih našlo po Sloveniji. Ampak, a imate vpogled kolikšne so celotne številke takšnih in podobnih primerov? So višje od tistih v tujini? Jaz tega ne vem. In vprašanje, če odgovor na to vprašanje ve sploh kdo v državi. A dejstvo je (in s tem se boste najverjetneje strinjali), da je na teh straneh v tem trenutku mnogo več oseb, ki ima kaj za povedat čez zdravnike kot tistih, ki bi jih pohvalili. Je pač narava zgodbe takšna, da pritegne in še dodatno razburi ljudi s slabimi izkušnjami".
V kolikor imamo resnični namen izboljševati stanje, potem je spremljanje pogostosti neželjenih dogodkov zagotovo ena od faz v procesu. V avtomobilski industriji imamo kar nekaj podatkov o tem koliko avtomobilov je bilo odpoklicanih zaradi hudih napak. O tem se pisal v Avtomobilska industrija in odpoklici. V zdravstvu, in še kje drugje v javnem sektorju, so tovrstni podatki očitno bolj skriti. Mogoče je težava v tem, da je javni sektor po definiciji nacionalen in ni globalen kot avtomobilska industrija. Mogoče je premalo tržen in imajo kupci premajho moč. Vsekakor je tudi v zdravstvu priložnosti za preprečevanje napak in za izboljšave dovolj.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Trenutno razpisani seminarji:1. Novi ISO 9001:2008
2. Notranja presoja sistema vodenja kakovosti ISO 9001:2008

Twitter

Želite prejeti novice po e-pošti?

Vpisi svoj email naslov:

Delivered by FeedBurner