Ameriški proizvajalci avtomobilov izboljšali kakovost

CA—Buick in Jaguar naj bi bili najbolj zanesljivi avtomobilski znamki v ZDA po podatkih raziskave z naslovom 2009 Vehicle Dependability Study, ki so jo opravili pri J.D. Power and Associates. Buick je napredoval iz šestega mesta v letu 2008, medtem ko se je Jaguar povzpel pod vrh iz 10. mesta v letu 2008. Med prvih pet so se uvrstile še blagovne znamke Lexus, Toyota in Mercury.

Toyota se je izkazala kot najboljša na petih tržnih segmentih od enajstih, največ od vseh blagovnih znamk, in sicer z modeli Highlander, Prius, Sequoia, Solara and Tundra. Lexus ji sledi z zmago v štirih tržnih segmenih: ES 330, GX 470, LS 430 and SC 430. Lincoln je zmagal v dveh tržnih segmentih z Mark LT in Zephyrom. Acura, Buick, Dodge, Ford, Honda, Mazda, Mercury, Nissan in Scion pa so zmagali v po enem tržnem segmentu.

“Buick se uvršča med prvih 10 od leta 2003, medtem ko je Jaguar svoj rang na lestvicah pomembno izboljševal šele v zadnjih letih” pravijo pri J.D. Power in dodajajo:“Lexus ostaja zelo močan na področju dolgoročne zanesljivosti, še posebej Lexus LS 430 postavlja panožne standarde na področju zanesljivosti, z najmanj prijavljenimi težavami med vsemi modeli, vključenimi v raziskavo”. Raziskavo, ki meri težave, ki so jih izkusili lastniki 3-leta starih vozil, so prilagodili, tako da vključuje 202 različnih napak z različnih področij vozila. Končen rezultat odraža pa število težav na 100 vozil.
“V trenutni gospodarski vzdušju potrošniki odlagajo nakupe novih vozil in ostajajo pri starejših vozilih. Povprečna starost, ko prvi lasniki prodajo svoj avto se je od leta 2006 podaljšala iz 65 mesecev na 73 mesecev, torej prvi lastniki v povprečju ohranjajo 8 mesecev dlje kot pred štirimi leti.”

“Slednje poveča pomen zanesljivosti še poveča. Proizvajalci avtomobilov so izboljšali zanesljivost avtomobilov vsako leto, in sicer v povprečju za 10 odstotkov letno, od začekov objavljanja rezultatov omenjene raziskave. Raziskava je zelo pomembna za proizvajalce avtomobilov in jih pomembna za zavezanost ohranjanja in izboljševanja kakovosti, še posebej zanesljivosti. Izboljšave kakovosti na daljši rok ne samo poveča zadovoljstvo kupcev, ki dlje časa ostajajo lastniki istega vozila, ampak tudi vpliva na njihove nakupne odločitve, ko se odločajo za ponoven nakup novega ali rabljenega vozila.”

Raziskava ugotavlja, da ima še posebno močan vpliv na nameravano lojalnost odjemalcev pogostost in obseg potrebnih zamenjav sestavnih delov. Med sestavnimi deli, katerih težave najbolj vplivajo so avtomobilski motorji in menjalnik. V kolikor je bilo na avtomobilu potrebno zamenjati ali obnoviti motor, je le 11% kupcev izjavilo, da nameravajo ponovno kupiti avtomobil istega proizvajalca, za razliko od 40% nameravani lojalnosti, če ni bilo potrebno zamenjati nobenega sestavnega dela. Raziskava ugotavlja tudi, da lastniki znamk Buick, Lincoln, Mercury in Jaguar manj pogosto potrebujejo zamenjavo sestavnih delov kot lastnikih ostalih blagovnih znamk.

Zanimivo je, da je delež zamenjav sestavnih delov podoben tako pri prestižnih kot manj prestižnih blagovnih znamkah, so pa pomembnejše razlike med različnimi segmenti avtomobilov. Tako lastnik prestižnih športnih avtomobilov poročajo o najmanj potrebnih zamenjavah sestavnih delov, največ zamenjav sestavnih delov potrebovali lastniki van-ov. Raziskava 2009 Vehicle Dependability Study temelji na odgovorih več kot 46.000 prvih lastnikov modelov iz leta 2006 in je bila izvedena v oktobru 2008.

Povezani prispevki:
- Varnostni test Yuga 55

- S kontrolo kakovosti uvoza nad krizo?
- Avtomobilska industrija in odpoklici.
- Buick po zanesljivosti izenačen z Lexusom

Trenutno razpisani seminarji

Twitter

Želite prejeti novice po e-pošti?

Vpisi svoj email naslov:

Delivered by FeedBurner