Kakovost informacijskih sistemov na preizkušnji

Danes smo lahko v medijih zasledili kar dve novici, ki sta pomembno vplivali na poslovni svet, nanašata pa se na kakovosti informacijskega sistema:
  1. zaradi preobremenitve trgovalnega sistema je praktično za cel dan obstala Londonska borza ter za šest ur še južnoafriška borza;

  2. zaradi napake je v informacijske sisteme zašel star članek o stečaju. Članek je bil objavljen kot nov, torej z svežim datumom in je sprožil paniko in za trenutek tudi 75% padec tržne cene ameriškega letalskega prevoznika United Airlines.
Najprej je dopoldan obstal trgovalni sistem Londonske borze. Kot kaže ni prenesel pritiska prodajnih in nakupnih naročil. Slednje naj bi se sicer zgodilo dvakrat ali trikrat letno, vendar nikoli za toliko časa. Tokrat naj bi bila borza zaprta praktično cel dan, z nekaj neuspešnimi poiskusi ponovnega zagona. Bloomberg poroča, da je Londonska borza sicer četrti največji finančni trg na svetu, in da se na njej v povprečju opravi za 17,5 milijarde funtov prometa. V prvi uri trgovanja, ko je borza še delovala je bilo prometa za 2,5 milijarde funtov, kar je dvakrat več kot povprečje, indeks FTSE-100 pa je pridobil kar 3,8 odstotke. Vrednosti delnic po celotni Evropi so rasle, toda stranke na Londonski borzi niso mogle trgovati. Kako pomembni so danes informacijski sistemi kaže tudi novica, da se je tudi na južnoafriški Johanesburski borzi za več kot šest ur ustavilo trgovanje, saj deluje na istem trgovalnem sistemu. Zgodovina Londonske borze sicer sega v leto 1698.

Twitter

Želite prejeti novice po e-pošti?

Vpisi svoj email naslov:

Delivered by FeedBurner